Lähetä postia

Postia voit lähettää osoitteella: kudontaputiikki(at)gmail.com

maanantai 22. syyskuuta 2014

Keliakia mahdollista todeta ainoastaan verikokeella.

Keliakia mahdollista todeta ainoastaan verikokeella tulevaisuudessa. Tämä on jo kauan odotettu asia, toteutuisi vaan mahdollisimman pian.

Keliakialiitto selvittää Suomen johtavilta keliakiatutkijoilta heidän näkemystään siitä, miten asiassa olisi hyvä edetä ja olisiko esimerkiksi jo nyt aika käynnistää neuvottelut Kelan kanssa diagnoosikriteerien muuttamiseksi, vai tarvitaanko vielä lisää tutkimuksia.

HS 15.9.2014
 Keliakia voitaisiin todeta nykyistä yksinkertaisemmin. Tampereen yliopiston tekemä tutkimus osoittaa, että sairauden toteamiseen riittää verikoe eikä mahatähystystä ja ohutsuolen koepalaa tarvitse ottaa. Verikoe osoittaa, onko ihmisellä keliakiasta kertovia vasta-aineita.
"Tutkimuksemme antaa selkeää lisänäyttöä siihen, että pelkkä verikoe on luotettava", sanoo professori Katri Kaukinen Tampereen yliopistosta.
Keliakiapotilaiden mahatähystyksistä ja koepaloista luopuminen tietäisi taloudellista säästöä terveydenhuoltoon. Samalla myös keliakiapotilaiden mukavuus lisääntyisi, sillä moni pitää tähystystä epämiellyttävänä.
Fakta

Monenlaisia oireita

 Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin valkuaisaine eli gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle tulehduksen ja suolinukan vaurion.
 Keliakian oireet ovat monipuoliset ja yksilölliset. Oireina on usein erilaisia suolisto- ja vatsavaivoja. Ihokeliakiassa oireena on pienirakkulainen ihottuma.
 Keliakian ainoa hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio.
 Hoitamaton keliakia voi aiheuttaa lisäsairauksia, kuten osteoporoosin.
"Muutos vaatii sen, että keliakiaa koskevia Kela-säädöksiä ja käypä hoito -suositusta muutetaan. Lisäksi tarvitaan ammatillista asenteenmuutosta", Kaukinen sanoo.
Samassa tutkimuksessa päädyttiin siihen, että gluteenitonta ruokavaliota kannattaa noudattaa silloinkin, kun keliakia on oireeton.
Tutkimuksessa seulottiin keliakiaa sairastavien lähisukulaisia, joilla on kasvanut riski sairastua keliakiaan.
Gluteeniton ruokavalio aloitettiin myös niille, joilla ei ollut keliakiaoireita mutta joilla keliakian vasta-ainetesti osoittautui positiiviseksi. Varhainen hoito estää vakavien suolivaurioiden syntymisen.
"Vaikka oireita ei ollut tai lieviin oireisiin oli totuttu, potilailla oli selkeä alkava tauti. Hoidon avulla heidän vointinsa parani", Kaukinen kertoo.
Tampereen yliopistossa tutkitaan parhaillaan myös keliakiasiepparin eli keliakian hoitoon käytettävän tuotteen turvallisuutta. Kyseessä on nieltävä ja imeytymätön polymeeri, joka sitoo ravinnosta gluteenia ja vie sen ulosteisiin.
Tutkimuslääkkeen tarkoitus ei ole korvata gluteenitonta ruokavaliota, vaan se sieppaa suolistoon joutunutta piilogluteenia ja tehostaa keliakiapotilaiden suolen limakalvon nukkavaurioiden paranemista.
Lääkkeen turvallisuustutkimus on loppusuoralla. Tutkimuspotilailla ei ole ollut vakavia sivuvaikutuksia.


tiistai 16. syyskuuta 2014

Uusi gluteeniton keittokirja




Uusi gluteeniton keittokirja on saatavilla. Kirjaa saa tilata keliakialiitosta. Kirjan hinta on 16,50.


Mitä syödään tänään?
Gluteenittomasti-sarjan kolmas osa Mitä tänään syödään? tarjoaa helppoja ja edullisia gluteenittomia reseptejä, jotka tarjoavat vaihtelua arkiruokaan. Lisäksi kirjassa on vinkkejä siihen, miten voi säästää ruokamenoissa ja miten hyödyntää tähteeksi jääneet ruoka-aineet. Sopii kiireelliselle ja säästeliäälle kotikokille!
Ilmestynyt 2014, A5, kierrekantinen, 80 sivua.
Hinta 16,50 e.